Op deze pagina vind je informatie over beroepen, de kans op werk en ontwikkelingen in de sector. Je ziet welke talenten je nodig hebt en welke opleidingen er zijn. Wil je aan de slag in deze sector, dan vind je hier tips voor meer informatie en zij-instroom.
Medewerker schoonmaak
Een medewerker schoonmaak zorgt voor een schone en leefbare omgeving.
Schoonmaakwerk is er vooral in:
- huishoudens,
- hotels,
- kantoren,
- scholen,
- zorginstellingen,
- vakantiehuisjes en
- trein, bus en vliegtuig.
Het werk van een huishoudelijk medewerker of interieurverzorger bestaat uit het dagelijks onderhoud, zoals vegen, dweilen, stoffen, stofzuigen en prullenbakken legen. Teamleiders huishoudelijke diensten en schoonmaak maken afspraken met de opdrachtgever, zorgen voor de planning en bewaken de kwaliteit.
Daarnaast zijn er gespecialiseerde schoonmaakberoepen, zoals
- medewerker autowasstraat
- glazenwasser
- industrieel reiniger
- rioolreiniger
- ongediertebestrijder
- gevelreiniger
- schoonmaker bij ongelukken
Het werk hangt sterk af van de werkplek. In een hotel vervang je handdoeken en lakens, in pretparken moet je vooral veel afval prikken, en in fabrieken kan het gaan om het schoonmaken van machines.
Een deel van de schoonmakers specialiseert zich op een bepaald gebied. Denk aan het reinigen en impregneren van gevels, reiniging na calamiteiten zoals brand of het schoonhouden van fabrieksruimtes.
Ontwikkelingen
Schoonmakers van kantoren en bedrijven werken steeds vaker overdag en niet alleen meer in de avond- of nachturen. Hierdoor komen er soms facilitaire taken bij, zoals het klaarmaken van vergaderzalen, het bijvullen van het koffieapparaat of planten water geven. Er is meer contact met (kantoor)personeel, bewoners en klanten. Goede communicatie en gastvrijheid zijn daarbij belangrijk.
In de schoonmaak kan het soms lastig zijn om veel uren te werken. Veel schoonmakers werken minder dan 20 uur in de week. Door het werken overdag zijn er wel steeds meer mogelijkheden.
Kans op werk
In alle regio’s zijn er goede kansen op werk in de schoonmaak van bedrijven, hotels, kantoren, scholen en zorginstellingen, maar ook bij mensen thuis. Dit is vooral werk voor schoonmakers en teamleiders schoonmaak.
Daarnaast zijn er goede kansen voor deze gespecialiseerde schoonmaakberoepen.
Kijk ook op leerwerkloket.nl/kans-op-werk.
Talent voor de schoonmaak
- Nauwkeurig
- Flexibel
- Initiatief nemen
- Klantvriendelijk
- Samenwerken
- Betrouwbaar
Een schoonmaker is een aanpakker, een doener. Je werkt volgens de regels van het schoonmaakbedrijf. Het werk is vaak lichamelijk zwaar. Je moet veel staan, lopen, bukken en tillen.
Opleidingen
Meestal is voor het beroep van schoonmaker geen opleiding nodig. Er zijn wel opleidingen, vooral voor gespecialiseerd schoonmaakwerk.
- basisvakopleiding algemene schoonmaak
- specialistische opleidingen voor bijvoorbeeld vloeronderhoud, glazenwasser, gevelonderhoud, industrieel reiniger, reinigen na calamiteiten of reinigen in de voedselverwerkende industrie.
Schoonmaakwerk is vaak lichamelijk zwaar. Er is daarom veel aandacht voor werkhouding en de manier waarop je het werk doet.
Aan de slag in de schoonmaak
Wil je meer weten over werken in de schoonmaak?
- Vind meer informatie op nationaleberoepengids.nl/schoonmaker.
- Kijk op KiesMBO.nl voor informatie over het beroep en opleidingen in de schoonmaak.
- Vraag een medewerker van een schoonmaakbedrijf om je meer te vertellen over het werk. Misschien kun je een keer meelopen.
Ga op zoek naar vacatures in de schoonmaak. Je wordt vaak intern opgeleid of ingewerkt.
- Kijk op leerwerkloket.nl hoe je online een leerbaan kunt vinden.
- Op Leeroverzicht.nl kun je zoeken naar een cursus of opleiding.
- Zoek op werk.nl/werkzoekenden/vacatures/ naar vacatures in de schoonmaak.
Wie betaalt de opleiding?
Wil je persoonlijk advies?
Ga naar een Leerwerkloket bij jou in de buurt.
Contact opnemen met Leerwerkloket
Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met UWV Arbeidsmarktinformatie (mei 2024).